Uit onderzoek van InnerVoice blijkt dat maar liefst één op de drie medewerkers in het eerste jaar bij de nieuwe werkgever twijfelt of ze de juiste keuze hebben gemaakt. Ook andere nationale en internationale onderzoeken bevestigen dit beeld. Dat kan kostbaar uitpakken en is vaak te vermijden.
Dure grap
Nieuwe medewerkers die binnen een jaar weer vertrekken zijn een nachtmerrie voor een HR-afdeling. Een nieuwe medewerker aannemen die snel weer vertrekt kost afhankelijk van de functie namelijk tot twee jaarsalarissen; nog los van de frustratie die in teams kan ontstaan als de broodnodige extra capaciteit telkens snel weer vertrokken is. Bovendien is er door collega’s vaak veel tijd besteed aan het inwerken van een nieuwe collega.
Waarom stappen nieuwe medewerkers snel op?
Juist bij nieuwe medewerkers verwacht je dat het enthousiasme eraf spat. Misschien is juist die verwachting ook wel de oorzaak van het probleem en wordt er om die reden ook te weinig aandacht aan nieuwe medewerkers besteed. InnerVoice onderzocht de oorzaken van vroegtijdig verloop en komt tot de conclusie dat twee op de drie nieuwe medewerkers die de organisatie snel weer verlaten, afknappen op de functie zelf. Dat kan gerelateerd zijn aan de inhoud of het ontwikkelperspectief. Andere veel genoemde redenen wijzen erop dat de onboarding slecht verloopt. Nieuwe medewerkers krijgen daardoor de indruk dat de organisatie onprofessioneel is of onverschillig, waardoor ze hun draai niet kunnen vinden in hun nieuwe functie en organisatie.
Luisteren loont
Hoewel een zeker verloop in deze fase altijd voorkomt is het aan te bevelen om juist bij nieuwe medewerkers zeer regelmatig te luisteren : zij kunnen cruciale informatie verschaffen over werving en onboarding. Afhankelijk van de organisatie kunnen korte vragenlijstjes enigszins werken, maar de echte inzichten haal je uit een medewerkerscommunity waarin nieuwe medewerkers ruim vertegenwoordigd zijn.
Waarom juist luisteren in een medewerkerscommunity?
Een medewerkerscommunity is een online (onderzoeks)platform waarop medewerkers in gesprek gaan met een professionele moderator en elkaar. Waar vragenlijsten alleen evalueren wat HR denkt dat het belangrijkst is, gaat een medewerkerscommunity verder en peilt het ook het gevoel van medewerkers, hun eigen ideeën en beleving. En juist dat is belangrijk want maar zelden vertrekken medewerkers vanwege een langzame laptop of slechtzittende stoel. Emotionele factoren spelen vaak een veel belangrijkere rol. Door echt het gesprek met hen aan te gaan krijg je als HR-afdeling inzicht in de beleving van nieuwe medewerkers. Bovendien kunnen medewerkers binnen de medewerkerscommunity ook zelf onderwerpen aandragen en je vertellen welke onderdelen van de onboarding ze juist wel zeer waarderen. Als HR-afdeling krijg je snel en doorlopend inzichten en kun je snel je beleid aanpassen.
Meer weten over InnerVoice medewerkersonderzoek?
Wil je meer weten over een medewerkersonderzoek of eens een demo bekijken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.
Vragen of interesse? Ik vertel u graag meer