IV luisteren banner

Versterk je team met effectieve luistervaardigheden

Medewerkers een stem geven: versterk je team met effectieve luistervaardigheden

In een tijd waarin digitale communicatie domineert, is de kunst van écht luisteren belangrijker dan ooit. Wij bij InnerVoice zetten ons in om medewerkers een stem te geven binnen organisaties door oprecht naar hen te luisteren. Goede luistervaardigheden vormen de basis voor succesvolle interacties en sterke relaties, zowel op de werkvloer als daarbuiten.

Maar wat betekent het eigenlijk om een goede luisteraar te zijn? En hoe kunnen we luistervaardigheden aanscherpen? De belangrijkste 3 tips op een rijtje:

  1. Actief luisteren

Actief luisteren gaat verder dan alleen horen wat de ander zegt. Het draait om het begrijpen van de onderliggende boodschap. Dit omvat:

  • Aandacht geven: Fysieke en mentale aanwezigheid zijn cruciaal. Maak oogcontact, houd een open houding aan en vermijd afleidingen zoals je telefoon. Ook het observeren van de ander, het luisteren naar de lichaamstaal valt hier onder.
  • Reflecteren en parafraseren: Herformuleer wat de spreker heeft gezegd om te bevestigen dat je het begrepen hebt. Dit voorkomt misverstanden en geeft de ander de kans om gedachten te verduidelijken.
  • Vragen stellen: Door open (vervolg)vragen te stellen, zoals "Hoe heb je dat ervaren?" of “Wat bedoel je daar precies mee?”, nodig je de ander uit om dieper in te gaan op het onderwerp. Dit toont niet alleen je interesse, maar verrijkt ook het gesprek.

In de coachingwereld wordt vaak verwezen naar de LSD-methode als handige geheugensteun: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

 

      2. Empathie

Empathie is essentieel bij goed luisteren. Het vermogen om je in te leven in de gevoelens en perspectieven van anderen zorgt ervoor dat ze zich gehoord en begrepen voelen. Dit kan door:

  • Verbale en non-verbale aanmoediging: Een knikje, een glimlach of woorden als "Ik begrijp het" of “ah zo ja” kunnen een groot verschil maken. 
  • Geduld en respect: Soms heeft de spreker tijd nodig om zijn gedachten te ordenen. Toon begrip en laat de ander uitpraten zonder te onderbreken. Behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden.

 

      3. Vermijden van oordelen, meningen en aannames

Een veelvoorkomende valkuil is het te snel vormen van een oordeel of het invullen van de woorden van een ander. Goede luisteraars wachten tot de ander is uitgesproken en vermijden voorbarige conclusies. Hier helpen de principes OMA (oordelen, meningen en aannames) en NIVEA (niet invullen voor een ander). Door deze toe te passen, geef je de ander de ruimte om hun eigen verhaal te doen en vermijd je misverstanden.

Luistervaardigheden verbeteren vereist constante oefening en reflectie. Denk na elk gesprek na over je luistergedrag en zoek naar manieren om te verbeteren. Maak van actief luisteren een gewoonte in zowel professionele als persoonlijke context.

 

Kortom

Goede luistervaardigheden zijn de sleutel tot effectieve communicatie en hechte relaties. Door actief te luisteren, empathie te tonen, oordelen, meningen en aannames te vermijden kunnen we allemaal betere luisteraars worden. In organisaties waar medewerkers echt gehoord worden, leidt dit tot sterkere relaties, meer betrokkenheid en motivatie en uiteindelijk tot betere prestaties.

Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen om beter naar je medewerkers te luisteren? Neem dan contact met ons op en ontdek de kracht van écht luisteren.

 

 

Vragen of interesse? Ik vertel u graag meer

InnerVoice logo SQUARE

InnerVoice

Contact opnemen